Espressobrownies


Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met brownies. Ik vind ze heerlijk, maar het bakken ervan ging niet altijd naar wens. Moeilijke recepten, ingewikkelde taarten.....kom maar op, ik durf het aan en meestal gaat het prima! Maar zoiets simpels als brownies wilde maar niet lukken. Ze waren of te droog, of juist nog veel te vloeibaar in het midden, of kregen niet de juiste textuur.

Waar het dan aan lag?! Ik weet het ook niet. Maar nadat ik de afgelopen tijd veel ingewikkelde en bewerkelijke taarten heb gebakken voor onszelf of als een bestelling voor anderen, heb ik nu weer even zin in makkelijke recepten. En ook recepten die snel te maken zijn. Dus geen taarten die uit zoveel verschillende stappen bestaan, dat ik er alles bij elkaar een halve dag zoet mee ben. Tja, en dan komen toch die brownies weer om de hoek kijken. Die voldoen namelijk helemaal aan die eis. En een goede brownie is natuurlijk ook wel heel erg lekker! Toch maar weer proberen dus!

Dit recept leek me erg lekker. Het maken was inderdaad niet moeilijk..... maar toen kwam het bakken. 25 minuten in de oven volgens het recept. Ok, maar na 25 minuten hadden mijn brownies de consistentie van dikke chocoladesaus. Niet goed! En daar vervloog ook meteen mijn hoop op goede brownies alweer bijna. Dat werd dus bij de oven zitten en om de 10 minuten de gaarheid checken. Na ongeveer 55 min. zei mijn bakintuïtie dat ze goed waren. En wat bleek...... ik had de ultieme brownies gebakken!!!! Perfect van smaak en textuur waren ze. Wel gaar, maar nog een beetje vochtig en smeuïg. Oh, wat hebben we ervan genoten! Bakzelfvertrouwen weer gestegen (en het was al bepaald niet slecht)!

Het recept komt uit 'Brownies' van Linda Collister. Voor mij is dit dus de ultieme brownie.

230 gram pure chocolade, fijngehakt
115 gram ongezouten, zachte boter
300 gram suiker
5 grote scharreleieren, even losgeklopt
4 eetlepels sterke espresso
70 gram bloem
70 gram cacaopoeder

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een bakblik van 21 x25 cm in met boter en bekleed het met bakpapier. Smelt als eerste de chocolade au bain Marie. Dat betekent in een kom boven een pan heet water. De kom mag het water niet raken. Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen. Doe ondertussen de boter en suiker in een kom en klop dit met een elektrische mixer totdat het bleek en luchtig is. Voeg hieraan dan geleidelijk de eieren en vervolgens de espresso toe, zeef dan de bloem en cacao boeven dit mengsel en spatel alles door elkaar. Als laatste kan de inmiddels ietwat afgekoelde chocolade erdoor. Je krijgt dan een dik-vloeibaar beslag.

Doe dit in de bakvorm en plaats deze in de voorverwarmde oven. Bak de brownies 25 minuten of langer (55 minuten bij mij). Je kunt de gaarheid controleren door een mes of prikker in het midden te steken. Die moet er dan nagenoeg schoon weer uitkomen. Neem het bakblik uit de oven. Bestrooi de bovenkant van de brownie met wat extra cacaopoeder. De brownies kunnen zowel lauw als koud gegeten worden. Lekker met wat slagroom bij de koffie (of thee in mijn geval)!

Reacties

  1. Wat een leuke blog met lekkere recepten! Ik vind het zelf ook heerlijk om te bakken en ik ben ook veel bezig met het decoreren van taarten, cupcakes en koekjes enz. Ik ben een tijdje geleden ook een blog begonnen om mijn bak- en decoreer avonturen te delen! Ik ga deze blog in ieder geval volgen.
    Groetjes Desiree (sweethappinez.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Desiree, leuk dat je mijn blog gevonden hebt! Ik zal zeker ook eens een kijkje nemen bij jouw blog! Altijd leuk om ideetjes en inspiratie op te doen bij anderen.
      Heel veel bakplezier!,
      Groetjes,
      Hanneke

      Verwijderen
  2. Mijn keuken ruikt heerlijk, de brownies staan in de oven!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten