Chocoladetaart met romige cranberryvulling

 
Cranberrytijd! In de winkel zijn de zakjes met verse cranberries alweer te vinden. Voor dit recept heb je geen verse cranberries nodig, maar cranberrycompote. Ik vond dat bij de AH, maar je kunt natuurlijk altijd zelf compote maken van verse cranberries. Verder is dit toch echt wel een recept voor deze tijd van het jaar. Lekker door de cranberries en doordat er koekkruiden in de cake verwerkt zijn. En rondom een laagje ganache. En met ganache krijg je echt alles lekker!

De taart zag er spectaculair mooi uit en smaakte heerlijk. Alleen de hoeveelheid vulling viel wat tegen. Je moet een heel potje mascarpone ervoor kopen en een heel potje cranberrycompote. Van beide gebruik je vervolgens maar de helft volgens het recept. Onzin natuurlijk! Dat zou ik de volgende keer dus anders doen. De dubbele hoeveelheid en dan 2 lagen vulling ertussen. Dan heb je echt een hemelse taart!

Ik maakte deze taart samen met een vriendin. Zij had het recept uit het Boodschappen-magazine van de Jan Linders. We hebben de taart gedeeld. En mijn helft was zo op!

Cake
8 eieren, gesplitst
200 gram suiker
50 gram gezouten boter
50 gram pure chocolade
60 gram cacaopoeder
1 eetlepel koekkruiden
100 gram bloem

Vulling
200 gram cranberrycompote
200 gram mascarpone

Ganache
200 gram slagroom
200 gram pure chocolade, gehakt

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in met boter.

Klop de eierdooiers schuimig met 100 gram van de suiker. Klop de eiwitten in een andere kom stijf met de andere 100 gram suiker. Verwarm de boter en chocolade totdat beide gesmolten zijn. Dit gaat het beste au bain Marie, zodat het niet te heet wordt.
Zeef de bloem, cacaopoeder en koekkruiden boven het eierdooiermengsel en spatel het voorzichtig door elkaar. Spatel vervolgens ook het chocolade-botermengsel erdoor. Als laatste kan het stijfgeklopte eiwit erdoor. Eerst een lepel eiwit en vervolgens in een paar delen de rest. Probeer het steeds om te scheppen, zodat de lucht in het beslag blijft.

Giet het beslag dan in de springvorm en bak de cake gaar in 60 minuten. En laat hem daarna goed afkoelen. Maak ondertussen de vulling door de mascarpone en compote goed te vermengen. Wanneer de cake helemaal koud is kan deze 2 x horizontaal doorgesneden worden, zodat je 3 gelijke plakken krijgt. Smeer twee lagen vulling tussen de plakken.
Maak dan de ganache door de slagroom bijna aan de kook te brengen en vervolgens op de gehakte chocolade te gieten. Roer dit door elkaar totdat je een egaal mengsel hebt. Laat de ganache een tijdje afkoelen totdat het dik-vloeibaar is. Zet de taart op een pan op bakpapier en giet voorzichtig de ganache erover. De overtollige ganache loopt dan op het bakpapier. Eventueel kun je dit opscheppen en opnieuw over de taart gieten. Hoe koeler en dikker de ganache, hoe beter hij op de taart blijft liggen. Uiteindelijk ontstaat er een prachtige en goddelijk smakende laag glazuur op de taart. Goed af laten koelen en smullen maar!

Reacties

Een reactie posten