Koffiebavaroistaart


Nadat ik al enthousiast was geraakt door 'Rudolp's Cupcakes' en ook al die lekkere 'Biscuitrol met blauwe bessen' van Rudolph's Bakery maakte, kijk ik weer vaker op de website van 24Kitchen om inspiratie op te doen. En inspiratie vind ik er genoeg. Zo zag ik er een Frappucinotaart staan. Leek me lekker, alleen bestond de vulling uit koffieparfait. Nou is dat op zich lekker, maar ondanks de hoge temperaturen deze winter, had ik nog geen zin in ijstaart. Wel in een taart met koffiesmaak.

Een koffiebavarois leek me een prima vervanging voor de parfait. De bodem heb ik wel gewoon gemaakt zoals in het recept van Rudolph. De bavarois heb ik naar eigen recept en smaak gemaakt. Dat is altijd een beetje een gok, want je weet nooit helemaal hoe het uitpakt, maar de taart was hemels. De bodem is vast van structuur en de bavarois heerlijk luchtig. Het paste prima bij elkaar. Ik voel een nieuwe 'Taart van Hanneke' in de maak!
Ik ga er nog wat dingetjes aan toevoegen, zoals een laagje chocola met hazelnootpraliné op de bodem en wat dikke chocoladevlokken en hazelnootpaliné er bovenop en dan is het echt een topper. Maar zoals de taart nu is, is het ook al goed. Een deel van de taart heb ik meegenomen naar mijn werk en mijn collega's hebben hem helemaal goedgekeurd.

Hazelnoot-financiersbodem
65 g boter
60 g hazelnoten
100 g poedersuiker
65 g bloem
3 eiwitten
1 el abrikozenjam
1 el hazelnootlikeur

Koffiebavarois
300 ml sterke koffie
200 ml water
4 eierdooiers
2 eetlepels bloem
150 gram suiker
250 ml slagroom
6 blaadjes gelatine

Garnering
150 ml slagroom
15 gram suiker
Pure chocolade, geraspt

Begin voor de koffiebavarois met het maken van koffiebanketbakkersroom. Doe hiervoor de koffie en de melk in een pan. Voeg hier de helft van de suiker aan toe en verwarm dit op middelmatig vuur tot het tegen de kook aan zit. Doe de andere helft van de suiker met de bloem en de eierdooiers in een kom en klop alles met een garde even goed door elkaar. Wanneer het mengsel in de pan tegen de kook aanzit, kan er een beetje van bij het eierdooiermengsel worden gegoten. Roer dit met de garde meteen goed door elkaar. Vervolgens kan het eierdooiermengsel worden toegevoegd aan de melk en koffie in de pan. Roer alles weer goed oor elkaar en breng het aan de kook. Laat het mengsel al roerend ongeveer 3 minuten doorkoken. Zo wordt de bloem erin gaar en ontstaat er banketbakkersroom. Spel een groot bord om met koud water en droog het niet af. Stort er dan de banketbakkersroom op en bedek de room dan met een velletje bakpapier op plastic folie. Dit voorkomt velvorming op de banketbakkersroom. Laat het vervolgens helemaal afkoelen.

Verwarm voor de bodem de oven voor op 180 ºC.
Smelt de boter in de pan tot hij lichtbruin van kleur wordt en naar nootjes ruikt. Dit heet een beurre noisette. Maal de hazelnoten met de poedersuiker en de bloem tot een fijn poeder. Roer in een kom de eiwitten een klein beetje los met de abrikozenjam en de likeur. Meng het noten-bloem-suikermengsel erdoor.Voeg de lauwe beurre noisette toe en meng alles goed door elkaar.
Bestrijk een bakblik van 24 cm doorsnede in met boter en bekleed met bakpapier. Schenk het beslag erin. Bak de bodem in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de bodem daarna goed afkoelen

Wanneer de banketbakkersroom is afgekoeld kan er bavarois van gemaakt worden.
Knip een strook bakpapier om de rand van het bakblik mee te bekleden. Plak het bakpapier vast door wat boter aan de binnenkant van de rand van het bakblik te smeren. Klop dan de slagroom tot yoghurtdikte. Week ondertussen de velletjes gelatine in koud water. De velletjes moeten helemaal zacht worden.
Meng de slagroom en de banketbakkersroom met een spatel voorzichtig door elkaar. Doe de velletjes gelatine met een klein beetje water in een pannetje en verwarm op laag vuur tot de gelatine is opgelost. Laat de gelatine niet koken, want dan verliest het zijn kracht. Spatel de opgeloste gelatine door de bavarois. Stort het mengsel in het bakblik en laat het zeker 3 uur opstijven. Klop voor de garnering de slagroom met de suiker stijf en puit hiervan mooie toefjes op de taart. Nog wat geraspte chocolade erover en klaar is de taart!

Reacties

  1. Hoi Hanneke! Ik heb je zojuist genomineerd voor de Liebster Award. Dit is een award die de kleinere blogger de mogelijkheid geeft om zijn/haar blog wat bekender te laten worden. Ik volg je blog al een tijdje en vind dat je hele lekkere dingen maakt! Op mijn blog kan je lezen wat je nominatie inhoudt. Het is dus niet echt een prijs, maar wel een klein steuntje in de rug. Ik hoop dat je het leuk vindt!

    Groetjes, Bibi

    http://bibiesboeken.blogspot.nl/2014/02/liebster-award.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bibi,

      wat leuk! Ik voel me vereerd.
      Ik deel met veel plezier mijn verhaaltjes en recepten en vind het erg leuk om te horen dat anderen daarvan genieten.
      Bedankt voor de nominatie!
      Groetjes,
      Hanneke

      Verwijderen

Een reactie posten