NY Salted Chocolate Caramel Cheesecake


Sommige taarten zijn gewoon té lekker. Deze taart is zo'n geval! Bij het schrijven van dit stukje loopt het water me alweer in de mond. En dat terwijl ik hem vorige week al twee keer heb gebakken.
De eerste keer voor onszelf, de tweede keer voor mijn man die vanwege zijn verjaardag trakteerde op zijn werk. En geloof me, ik zou hem zo weer willen bakken en eten! Deze taart is smeuïg, zacht, vol van smaak en zoet en zout tegelijk! Héérlijk!

Het zout gaat op de caramel. Lijkt misschien vreemd, maar jaren geleden aten we tijdens een vakantie in Bretagne al 'Crêpes met caramel au beurre salé', dunne flensjes met daarop karamel gemaakt met gezouten boter. Verrukkelijk! Daar in Bretagne weten ze wat lekker is, want deze gezouten karamel verkopen ze daar in smeerbare vorm en als toffees gewoon in de supermarkt.
Deze taart heeft als topping een laagje Dulce de Leche, ook al zoiets verslavends, met daarop Fleur de Sel. Dat laatste is grof zeezout. En dat maakt deze taart zo bijzonder. De combinatie van zoet en zout werkt echt heel goed! Het recept komt uit 'Delicious Magazine'.

1 blikje gecondenseerde melk
100 gram roomboter
200 gram havermoutkoekjes
275 gram pure chocolade, grof gehakt
600 gram verse, stevige roomkaas naturel
125 ml crème fraîche
200 gram suiker
4 eieren
2 theelepels fleur de sel

Begin een dag van tevoren met de Dulce de Leche. Doe daarvoor het blikje gecondenseerde melk in een grote pan met water en breng dit aan de kook. Laat dit vervolgens 3 uur lang rustig doorkoken. Zorg er wel steeds voor dat het blikje helemaal onder water staat, anders bestaat de kans dat het blikje ontploft. Laat het blikje helemaal afkoelen voordat je het opent. Tip: ongeopend kun je Dulce de Leche heel erg lang bewaren. Kook daarom meteen wat meer blikjes mee. Altijd handig om te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je deze taart nog eens wilt maken of voor de ananascake met Dulce de Leche of de karahazel taart van mijn blog.

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakvorm van 24 cm doorsnede in met boter. Leg een royaal vel bakpapier op de bodem van de bakvorm. Zet de ring erop en sluit de vorm.
Smelt de boter in een steelpan. Maal in een keukenmachine de koekjes fijn en meng de boter door de kruimels. Schep de kruimelmassa in de bakvorm en druk het met de bolle kant een lepel tot een gladde bodem. Zet de vorm even in de koelkast.

Smelt de chocolade au bain Marie. Zorg dat de kom het water niet raakt. Neem de gesmolten chocolade van het vuur en laat 5 minuten afkoelen.
Klop ondertussen de roomkaas, met de crème fraîche en de suiker in een keukenmachine tot een romige massa. Klop één voor één de eieren erdoor. Spatel de gesmolten chocolade erdoor en schenk het op de koekbodem.

Bak de cheescake in een voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur gaar. De bovenkant moet stevig aanvoelen. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna een uurtje in de koelkast; dat zorgt voor een knapperige bodem en een intensere smaak. Schep de karamel uit het blikje en roer het even door zodat de karamel wat zachter en ook beter smeerbaar wordt. Verdeelde karamel over de bovenkant van de taart en bestrooi met het zeezout. Je weet niet wat je proeft, zo lekker!!!!

Reacties

  1. Dit recept komt uit het kookboek van Janneke Philippi - mijn favoriete bakrecepten. Dat boek is een echte aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten