Tarte Flavigny


De film ‘Chocolat’ al eens gezien? Ik wel, meerdere keren zelfs. Ik kan er geen genoeg van krijgen. De film gaat over een vrouw die in de jaren '60 een chocolaterie begint in een klein Frans dorpje tijdens de vastentijd. Dat valt niet helemaal goed bij de plaatselijke ‘burgemeester’ dus er moet het een en ander overwonnen worden voordat de chocolaterie volledig geaccepteerd wordt in het dorp. Ik vind het een heerlijke film. Een mooi verhaal met prachtige beelden van chocola in allerlei vormen, een charmant Frans dorp en (voor de liefhebsters) Johnny Depp.
Het charmante dorp uit de film bestaat echt, alleen heet het dan niet Lansquenet zoals in de film, maar Flavigny sur Ozerain. Het ligt in de Bourgogne. En aangezien dat onze vakantiebestemming was de afgelopen zomer, kon een bezoek aan Flavigny niet uitblijven.
 

Flavigny staat in de lijst van ‘100 mooiste dorpen van Frankrijk’. Nou stikt Frankrijk van de pittoreske dorpjes, dus waren de verwachtingen wel enigszins hooggespannen. We gingen er naar toe op één van de weinige warme, zonnige dagen van onze vakantie, dus dat zat al mee. De rit er naar toe was al prachtig, door een geweldig mooi, groen heuvellandschap, om uiteindelijk uit te komen bij Flavigny. En dat stelde niet teleur. Wat een mooi dorp! Het had echt die Franse charme. Smalle straatjes met van die authentiek Franse huisjes. Huisjes waarbij de stenen enigszins verweerd zijn, de ramen ietwat scheef en de luiken eruit zien alsof ze heel erg dringend een likje verf nodig hebben. Een beetje vervallen, maar oh zo charmant! En dan die tuintjes en stokrozen overal! We werden spontaan verliefd op dit dorp en hebben besloten er te gaan wonen, mochten we ooit het geld hebben voor een tweede huis.


Het fijne aan dit dorp was dat het er helemaal niet zo druk en touristisch was. Dat hadden we helemaal niet verwacht. We hebben zelfs even moeten zoeken naar een plekje om te lunchen. Uiteindelijk vonden we midden in het dorp, bij de kerk en tegenover het huis waarvan de voorgevel diende als de buitenkant van de chocolaterie uit de film, een Auberge. Een bord buiten gaf aan dat binnen eten verkrijgbaar was van lokale boeren. Binnen kreeg je al snel een soort La Place idee, met een dienblad moest je in de rij langs een aantal koelvitrines schuifelen om iets uit te zoeken. Niet direct wat we hadden verwacht, maar de zaak zat afgeladen vol en er heerste een gemoedelijke sfeer. Verkrijgbaar waren verschillende soorten quiches, salades met daarbij een keuze uit verschillende soorten kaasjes en de Plat du Jour. Als toetje waren er een aantal taarten. Geen patisserie, maar van die rustieke fruittaarten en chocoladetaart. Wij gingen voor de Plat du jour, rosbief met gebakken aardappeltjes en courgettegratin, een salade en als toetje chocoladetaart. Dit alles werd gemaakt en geserveerd door een aantal stevige, kordate Franse dames die in een rap tempo een hele stroom mensen van eten voorzagen. En koken konden die Franse dames! Het was overheerlijk! Ook het toetje!

Ik neem niet snel ergens de chocoladetaart. Het smaakt nooit zo vol en puur als ik zou willen en zelf maak. Maar deze chocoladetaart (want in het dorp waar Chocolat opgenomen is, moet je toch iets met chocola eten) was echt goed! Brownie-achtig met een lekkere laag pure ganache erop. Eenmaal thuis wilde ik ook z’n soort taart maken. Deze is het dus geworden. De basis is een recept voor brownies van Cees Holtkamp. Ik heb het wat aangepast, maar dan nog stelt Holtkamp niet teleur. Hoeveelheden, baktijden het klopt allemaal.

Flavigny staat trouwens helemaal niet bekend om chocolade maar om ‘Les Anis de Flavigny’. Snoepjes van anijszaad omwikkeld met een suikerlaagje. Die zijn ook erg lekker!

Brownie
175 gram roomboter
160 gram pure chocolade
3 eieren
10 gram vanillesuiker
250 gram suiker
10 gram maïzena
Mespunt zout
125 gram bloem
200 gram gemalen hazelnoot
10 gram cacao

Ganache
150 gram slagroom
200 gram pure chocolade, in kleine stukjes gehakt

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een rond bakblik van 26 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een velletje bakpapier.

Smelt de boter en roer de chocolade erdoor. Haal de pan van het vuur en blijf roeren totdat alle chocolade gesmolten is.
Doe de eieren met de vanillesuiker en suiker in een kom en zet deze op een pan met kokend water. De kom mag het water niet raken. Mix alles op de hoogste stand van de mixer tot een luchtige, bleekgele massa. Spatel daar voorzichtig de chocolade door.
Meng vervolgens de bloem, maïzena, cacao en het zout erdoor. Roer als laatste de fijngemalen hazelnoten door het beslag. Giet het mengsel in het bakblik en bak het 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de brownie daarna in de vorm afkoelen.

Eenmaal afgekoeld kan de brownie uit de vorm en de ganache erop. Doe voor de ganache de slagroom in een pannetje en verhit dit tot net tegen het kookpunt. Doe de fijngehakte chocolade in een kom en giet daar de hete slagroom op. Roer dit tot een mooie, gladde saus. Laat de ganache enigszins afkoelen en verdeel hem dan over de taart. Heel puur, heel machtig dus snijd kleine stukjes. Genieten maar!
 

Reacties

  1. Echt een verrukkelijke taart!! Iedereen die hem heeft geproefd wilde geen andere meer!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten