Decembertaart


‘Sinterklaasje, kom maar binnen met je taart!’

Sinterklaas is weer in het land. Na een week spanning of hij wel zou arriveren, hebben mijn zoontjes de intocht op tv gekeken en opgelucht adem gehaald; hij is in Nederland en de schoentjes mogen gezet worden. Dat vraagt om taart!
In mijn opinie zijn er veel dingen die om taart vragen, maar als we vieren dat Sinterklaas er weer is, moet dat natuurlijk een taart met koekkruiden, kaneel en spijs zijn. Daarom heb ik deze taart bedacht. Een taart met een bodem van harde Wener met koekkruiden, een frangipanevulling (luchtige amandelspijs) met appel en rozijnen en bovenop kaneelslagroom. Wat pepernootjes erop en het zag er spectaculair uit. En lekker dat hij was!!!

Bodem
300 gram Zeeuwse bloem (of gewone bloem)
200 gram boter
100 gram witte basterdsuiker
Snuf zout
6 gram bakpoeder
25 gram koekkruiden
1 ei

Frangipane
175 gram amandelen
175 gram suiker
1 ei
Rasp van een halve citroen
100 gram zachte boter
2 eieren

Vulling
300 gram in blokjes gesneden appel
25 gram rozijnen

Garnering
500 ml slagroom
4 eetlepels suiker
½ theelepel kaneel
Pepernootjes

Tip: als het lukt, maak dan de spijs voor de frangipane tenminste 5 dagen voordat je de taart gaat maken. Zo kan de spijs op smaak komen. Doe daarvoor de amandelen en de suiker met het citroenrasp in en keukenmachine en maal de amandelen helemaal fijn. Voeg het ei toe en meng alles goed door elkaar. Zet de amandelspijs in een goed afgesloten bakje een aantal dagen in de koelkast. Om er frangipane van te maken klop je de boter in een kom, mix er dan de amandelspijs door en voeg als laatste de eieren toe. Meng alles tot een glad mengsel.

Mix voor het deeg de boter, suiker, citroenrasp met een snuf zout tot een romig mengsel. Mix vervolgens het ei door dit mengsel. Meng de Zeeuwse bloem met de koekkruiden en het bakpoeder. Voeg dit toe aan het botermengsel en mix dit alles samen tot een deeg. Leg het deeg vervolgens 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Vet een bakvorm met een doorsnede van 28- 30 cm doorsnede in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een grote lap. Bekleed daar de bakvorm mee. Vul de bodem met de frangipane en verdeel daar de appelstukjes en de rozijnen over. Druk deze een beetje in de vulling. Plaats de taart in de oven en bak hem gaar in 40-45 minuten.
Laat de taart goed vervolgens goed afkoelen. Klop de slagroom stijf met de suiker en de kaneel. Spuit met behulp van een spuitzak met kartelmondje mooie toefjes op de taart. Garneer de taart met pepernootjes. Het is een machtige, maar overheerlijke taart!


Reacties