Sinterklaasvlaai


Gisteren heb ik met mijn zoontjes pepernoten gebakken. Altijd leuk! En lekker! Ik wilde ook heel graag nog een 'sinterklaasgebak' maken en kwam toen op deze vlaai. Eigenlijk is het gewoon en pudding-kruimelvlaai, alleen heb ik de kruimels gemaakt van pepernotendeeg. En lekker dat die vlaai was! Volgende week bak ik hem weer voor pakjesavond! Oh ja, dit is meteen een recept voor lekkere pepernoten. Daarvoor hoef je alleen nog 6 eetlepels melk aan de overige ingrediënten toevoegen.

Banketbakkersroom
1 vanillestokje
500 ml melk
150 gram suiker
4 eidooiers
2 el bloem

Bodem
250 gram bloem
15 gram verse gist of 3 gram gedroogde gist
1 dl lauwwarme melk
20 gram boter
1 ei
15 gram suiker
3 gram zout

Voor de pepernootkruimels
250 gram bloem
8 gram bakpoeder
125 gram donkerbruine basterdsuiker
150 gram boter
4 theelepels speculaas- of koekkruiden
Snuf zout
(om pepernoten te maken moet je nog 6 eetlepels melk aan dit deeg toevoegen)

Voor de bodem: Verwarm voor het deeg de melk en de gist totdat het lauwwarm is. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe hierin de rest van de ingrediënten, behalve het zout. Strooi dit op de bloem. Zout vermindert namelijk de werking van het gist. Voeg de melk toe aan de ingrediënten in het kuiltje en meng alles door elkaar. Neem steeds een beetje bloem mee totdat het een egale deegmassa is geworden. Kneed het deeg nog even door en laat het in de kom met een doek erover rijzen totdat het deeg in volume is verdubbeld.

Terwijl het deeg staat te rijzen kan de banketbakkersroom worden gemaakt. Halveer daarvoor het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Schenk een scheutje warme melk over het eimengsel en roer het met een garde meteen goed door elkaar. Schenk dit mengsel terug in de pan bij de melk en roer ook nu alles meteen weer goed door elkaar. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Blijf ondertussen goed roeren. Stort de banketbakkersroom dan uit op een, met koud water afgespoeld en niet afgedroogd, plat bord en bedek met plasticfolie of een velletje bakpapier. Dit voorkomt velvorming op de banketbakkersroom.

Maak ondertussen ook de pepernootkruimels. Doe daarvoor alle ingrediënten in een kom en meng het met je vingertoppen tot kruimels. Zet de kruimels tot gebruik nog even in de Vervolgens kun je verder met de bodem. Verwarm ook de oven alvast voor op 200 graden. Na een uur rijzen, zal het deeg voor de bodem in volume verdubbeld zijn. Rol het deeg uit tot een egale lap en bekleed hier een ingevette vlaaivorm mee. Prik de deegbodem in met een vork en laat het deeg dan rijzen totdat het dik en gezwollen is. Doe wat paneermeel op de deegbodem en verdeel de banketbakkersroom hierover. Strooi daar de kruimels over en bak de vlaai gaar in 25 minuten. Lekker bij een beker warme chocomel!

Reacties