Appel-karameltaart met pecannoten


Comfort Food: eten dat ervoor zorgt dat je je fijn voelt, eten dat fijne herinneringen oproept. Comfort food is meestal makkelijk te maken, makkelijk te eten. En… bij comfort food wordt er niet zo zeer gelet op de calorietjes.
Deze taart voldoet helemaal aan die beschrijving. Appeltaart, wie wordt er nou niet blij van die geur?! Zoet deeg, zalige karamel, knapperige noten... Wat wil je nog meer? Ok, voor deze taart moet je een karamel maken, maar dat is dan ook echt het enige wat een beetje lastig is. Voor de rest is deze taart makkelijk om te maken, de baktijd is kort en het eten is een genot. Vooral als de taart nog een beetje warm is. Wat crème fraîche erbij, of slagroom. Of nog beter; crème fraîche bij de taart en erbij een kop warme chocomel met slagroom en dan genieten maar. Heerlijk voor deze tijd van het jaar!

Het recept heb ik zelf bij elkaar bedacht en ik ben er trots op!

Deeg
150 gram boter
150 gram suiker
400 gram bloem
2 eieren snuf zout

Vulling
250 gram suiker
250 gram slagroom
1 eetlepel honing
100 gram pecannoten, grofgehakt
600 gram in blokjes gesneden appel
Klein klontje boter

Begin met het deeg. Meng daarvoor de suiker, het zout en de boter door de bloem. Voeg dan de eieren toe en kneed alles tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plastic folie en laat het minstens een half uur rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de karamel. Doe daarvoor een beetje van de suiker in een ruime pan en laat de suiker op matig vuur karamelliseren. Zorg dat je begint met een dunne laag op de bodem van de pan. Het duurt even voordat de suiker vloeibaar wordt en vervolgens gaat kleuren. Zorg ervoor dat de karamel niet te donker wordt, want dan wordt hij bitter. Wanneer de eerste laag suiker is gekaramelliseerd kan er weer een laagje suiker op worden gestrooid. Voeg zo steeds wat suiker toe tot alle suiker een mooie karamel is geworden.
Verwarm ondertussen in een ander pannetje de slagroom. Voeg deze toe aan de karamel. Door de slagroom eerst te verwarmen, mengt het beter met de karamel. Koude slagroom zorgt ervoor dat de karamel afkoelt en een dikke klont wordt. Dat komt wel weer goed als je alles verwarmt en goed roert, maar warme slagroom voorkomt dit voor een groot deel. Let wel even op als je de slagroom toevoegt; het kan flink borrelen in de pan. Roer alles goed door elkaar op matig vuur totdat het een mooie, egale karamel is geworden. Voeg dan de honing en de pecannoten toe en laat alles wat afkoelen.

Doe wat boter in een koekenpan en bak daarin de appel totdat ze iets zacht zijn. Meng de gebakken appelstukjes door de karamel.

Verwarm dan de oven voor op 220 graden en vet een ronde, lage bakvorm van 28 cm in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en rol 2/3 hiervan uit tot en grote ronde lap. Bekleed de bakvorm hiermee. Verdeel het appel-karamel mengsel over de bodem. Maak dan de randen van het deeg nat met een kwastje, rol het resterende deeg uit to een lap en leg dit als deksel op de vulling. Duw de bovenste lap deeg goed op het deeg van de bodem. Doordat je de randjes met water hebt ingekwast, zal het aan elkaar plakken. Snijd overtollig deeg weg en snijd met een mesje een klein rondje in het midden van de deksel zodat vocht en stoom tijdens het bakken kunnen ontsnappen. Bak de taart in ongeveer 20 minuten goudbruin in de oven. Besprenkel hem met suiker wanneer hij net uit de oven komt. Iets laten afkoelen en dan smullen maar!

Reacties