Witte chocoladecheesecake met frambozensaus


Enkele weken geleden eindigden we op een gure zondagmiddag na een museumbezoekje bij Bagels & Beans. Voor een lekker sapje en een stuk taart. Waaronder cheesecake. Die ging er wel in bij onze jongens. Dus het weekend daarna kwam er een verzoek voor cheesecake, die van Bagels & Beans welteverstaan. Het recept daarvoor kun je van hun website afhalen. Nou ben ik alleen wat eigenwijs en wilde ik zelf een cheesecake bedenken. Deze is het geworden. Na enige aarzeling ('Het is niet die van B&B!') werd hij toch met veel smaak door de jongens opgepeuzeld. Oordeel: Die van mama is toch nog lekkerder! Kijk, daar doe je het voor!

Bodem 
250 gr havermoutkoekjes
100 gram boter

Vulling
500 gram mascarpone
250 gram crème fraîche
150 gram suiker
200 gram witte chocolade
4 eieren
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel maïzena 

Frambozensaus
500 gram (diepvriesframbozen)
50 gram suiker (of meer naar smaak)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 24 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een velletje bakpapier.

Maal de koekjes fijn en smelt ondertussen de boter in een pannetje. Voeg de gesmolten boter bij de koekkruimels en meng alles goed door elkaar. Doe dit in de springvorm en druk het mengsel met de bolle kant van een lepel goed aan. Zet de bodem 10 minuten in de oven en laat hem daarna afkoelen.

Verlaag dan de oventemperatuur naar 150 graden.
Smelt voor de vulling de witte chocolade au bain Marie. Laat de chocolade vervolgens iets afkoelen. Meng met een mixer in een kom de mascarpone, crème fraîche en suiker door elkaar. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix deze door het mengsel. Voeg als laatste de gesmolten witte chocolade en de maïzena toe. Giet de vulling in de springvorm en plaats de taart in de oven. Bak de taart gaar in 1 uur en 30 minuten. De taart zal dan nog een beetje wiebelig zijn. Zet dan de oven uit en laat de taart in de oven, met de ovendeur op een kier, afkoelen. Als de taart is afgekoeld, kan hij de koelkast in om verder op te stijven.

Wij vinden het lekker om de taart uiteindelijk op kamertemperatuur te eten. Dan is hij iets smeuïger dan wanneer hij direct uit de koelkast komt. Wij halen hem dus een halfuurtje voor het serveren uit de koelkast. 

Doe voor de saus de frambozen en de suiker in een pannetje en verwarm dit totdat de frambozen zacht zijn en uit elkaar vallen. Laat de compote nog een paar minuutjes doorpruttelen en vervolgens afkoelen. De saus is met deze hoeveelheid nog wat zuur. Ik vind dat lekker bij het zoete van de witte chocolade in de cheesecake. Proef de saus even terwijl hij opstaat, dan kun ji altijd nog suiker naar smaak toevoegen. Het is een royale hoeveelheid saus, maar bij ons ging die bijna helemaal op. Restjes saus zijn bijvoorbeeld ook nog lekker in de yoghurt.

Reacties