Far breton aux pruneaux


Enkele jaren geleden zijn we in Bretagne (Frankrijk) op vakantie geweest. Een aanrader; prachtige natuur en cultuur. Far Breton aux pruneaux kon je er bij elke patisserie kopen. Een gebak van een soort vaste custard met daarin gedroogde, gewelde pruimen. Erg lekker, dus toen ik het recept ervoor vond in ‘Homebaked’ van Yvette van Boven, heb ik de Far meteen gemaakt. Het ziet er na het bakken erg vast en machtig uit, maar hapt oh zo lekker weg!

100 ml goede bruine rum (gewone thee kan ook bij gebrek aan rum)
500 gram gedroogde pruimen zonder pit
250 gram bloem
200 gram suiker
Een snuf zout
8 eieren
1 liter volle melk
Merg uit 1 vanillestokje

Verwarm de rum in een steelpannetje tot hij bijna kookt, draai het vuur dan uit en voeg de pruimen toe. Laat deze 30 minuten wellen in de rum.
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ronde bakvorm van 24 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Gebruik een bakvorm met een vaste bodem. Een springvorm met losse bodem lekte bij mij.

Meng de bloem met de suiker en het snufje zout. Klop de eieren per twee tegelijk erdoor tot een lekker dik beslag. Doe daarbij het merg uit het vanillestokje. Giet dan de melk al kloppend in een straaltje bij dit mengsel en voeg ook de rum die niet door de pruimen is opgezogen toe. Roer het beslag goed door. Verdeel de pruimen over de bodem van de bakvorm en giet daar het beslag op. Bak de taart in ongeveer een uur gaar. Laat hem goed afkoelen voordat je hem aansnijdt. Hij wordt lekkerder met de dag, maar is het moeilijk om hem niet meteen op te eten.

Reacties