Blueberry Daydream


'Blueberry Daydream' heet een nummer van één van de favoriete bands (Motorpsycho, voor de belangstellenden onder jullie) van mijn man. Bij het zien van deze taart moest hij meteen aan dit nummer denken. Niet verwonderlijk ook, want dit is echt een droom van een blauwe bessentaart.
Enkele jaren geleden kochten we een blauwe bessentaart bij een patisserie in Frankrijk en hebben toen gesmuld van het deeg, de frangipane en de bessen. Héérlijk! Eenmaal thuis heb ik altijd gedacht de taart nog eens zelf te maken, maar steeds kwamen er weer andere taarten tussendoor die er ook om smeekten om gebakken te worden. Tot nu! Opeens had ik er gewoon ontzettend veel zin in om deze taart te bakken en te eten. Het is natuurlijk altijd maar de vraag of mijn zelfbedachte recept dan ook in de buurt komt van die taart in Frankrijk, maar er was geen twijfel mogelijk: een echte 'Blueberry Daydream'!

Bodem
100 gram witte basterdsuiker
200 gram boter
300 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei mespunt zout
rasp van een halve citroen

Frangipane
250 gram suiker
250 gram amandelen (of amandelmeel)
3 eieren
150 gram zachte boter
Rasp van 1 citroen
30 gram bloem

600 gram blauwe bessen (diepvriesbessen geen probleem)
15 gram suiker
3 eetlepels Crème de Cassis

Begin met het deeg. Meng daarvoor in een kom de boter met de basterdsuiker, de citroenrasp en het zout. Voeg dan het ei toe en als laatste het zelfrijzend bakmeel. Kneed alles tot een deeg. Wikkel het deeg dan in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de frangipane. Maal daarvoor de amandelen heel fijn (of gebruik amandelmeel). Meng vervolgens alle ingrediënten voor de frangipane door elkaar tot een glad mengsel.

Doe de bessen in een kom en sprenkel de suiker en de Crème de Cassis erdoor. Je kunt de Crème de Cassis ook weglaten, maar ik vind het een lekker smaakje geven. Een scheut citroensap haalt de smaak van de bessen ook op, dus dat is ook een optie. Gebruik dan het sap van een halve grote citroen. Mix alles goed door elkaar en laat het staan. Wanneer je diepvriesbessen gebruikt is het goed om te weten dat deze ontdooid moeten zijn alvorens ze de taart op kunnen. Zorg er in dat geval voor dat je de bessen ruim van te voren al uit de diepvries haalt. Bij voorkeur voordat je met de bodem begint.

Verwarm dan de oven voor op 190 graden en vet een bakvorm van 28 cm doorsnede in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een mooie, grote lap waarmee je de bakvorm bekleed. Vul de bodem met de frangipane en zet de taart in de oven. Bak de taart ongeveer 25 minuten. De frangipane is dan al een beetje gestold aan de bovenkant.
Verdeel dan de blauwe bessen erover en bak de taart nog eens 20 minuten totdat de bessen net een beetje zacht aan het worden zijn, maar hun vorm nog behouden. Is dit na 20 minuten nog niet het geval, draai dan de oven terug naar 150 graden en wacht tot dit wel gebeurt. Ik doe de bessen er pas halverwege op, omdat ze anders te veel mengen met de frangipane en dat wordt een beetje een klef mengsel. Door de bessen later mee te bakken, blijven de laagjes van de taart zichtbaar en ziet de taart er ook nog eens mooier uit. Laat de taart goed afkoelen en geniet dan van deze droom van een taart!

Reacties