Chocolade-olijfoliecake met grapefruit


Al enige tijd ben ik in het bezit van het bakboek 'Homemade' van Yvette van Boven. Een heel fijn boek. Leuke recepten, mooie foto’s en een leuke styling.
In september was Yvette van Boven op TV met het programma ‘Koken met van Boven’. Dat hebben we hier met erg veel plezier gekeken. Ik houd wel van haar stijl. Vaak wordt er gezegd dat bakken zo’n precieze bezigheid is. Alles moet nauwkeurig worden afgewogen en de baktijd moet exact worden aangehouden. Dat klopt ook wel grotendeels, maar een beetje mag er wel gesjoemeld worden. Vind je een bepaalde smaak erg lekker, wees er dan scheutig mee. Proef en pas aan. En dan die baktijden. Het zijn altijd richtlijnen. Iedere oven is anders, dus kijk en voel vooral aan je baksels. Doet Yvette en doe ik ook. Zo ontwikkel je een zekere bakintuïtie en dat maakt nou juist dat je baksels helemaal top worden.

Deze cake is echt overheerlijk door de hele berg grapefruit die erin gaat. Maar houd je daar nou echt niet van of wil je eens wat anders, gooi er mandarijnenrasp of sinaasappelrasp in. Huppa, gewoon proberen. En voelen aan die cake. Hij moet net gaar zijn, dus niet te zacht, maar zeker ook niet te hard. Succes!

200 gram pure chocolade van goede kwaliteit
100 ml olijfolie extra vergine
200 gram kristalsuiker (verdeeld in 2 delen van elk 100 gram)
5 eieren, gesplitst
70 gram amandelmeel (heel fijn gemalen amandelen)
Rasp van 2 grapefruits
Een snuf zout
Cacao om te bestrooien

Dit was mijn extra toevoeging;
Slagroom met grapefruitsap
250 ml slagroom
25 gram suiker
Sap van een halve tot hele grapefruit, net hoeveel je lekker vindt

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een springvorm van 26 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Smelt de chocolade au bain marie, zet het vuur uit zodra het water kookt en laat de chocolade rustig smelten. Roer dan de olijfolie erdoor tot een egale saus.
Klop 100 gram suiker, de eierdooiers, het amandelmeel, de grapefruitsap en het zout erdoor met de mixer. Klop in een andere brandschone kom de eiwitten stijf met wat zout. Voeg scheut voor scheut de andere 100 gram suiker toe en klop tot alle suiker is opgenomen. Spatel dan eerst een klein beetje eiwit door het chocolademengsel en daarna de rest. Spatel alles voorzichtig door elkaar tot een egaal mengsel. Giet dit in de vorm en bak de taart in 35-40 minuten in het midden van de oven net gaar. Laat de taart helemaal afkoelen. Hij zal inzakken, maar dat hoort.


Ik heb er grapefruitslagroom bij gemaakt omdat er toch nog 2 grapefruits waren. Daarvoor heb ik de slagroom met de suiker half stijf geklopt en er daarna naar smaak grapefruitsap aan toegevoegd. Vervolgens heb ik de slagroom verder geklopt. Wij vonden dit er heel erg goed bij smaken. De cacaopoeder hebben we weggelaten. De taart was hier een groot succes! Op voordat we er erg in hadden!

Reacties