Pompoenvlaai met hazelnootOké, ik ben net niet meer op tijd voor Halloween, maar deze vlaai kun je ook gewoon lekker de hele herfst door eten. Ik ben dol op vlaai en bij de bakker hier krijg je ook hele lekkere! Maar dat zijn dat wel meestal de standaard soorten. En af en toe vind ik het wel leuk om iets anders met dit tradioneel Limburgs gebak te doen. En het seizoen vraagt gewoon om een vlaai met pompoen. Op de enige druilerige dag in deze herfstvakantie, heb ik me daarom gewaagd aan het bedenken van een pompoenvlaai.

Altijd een beetje een gok om zelf iets te verzinnen, maar deze keer pakte het goed uit. Het was een verdraaid lekkere vlaai! Een Victoriavlaai is normaal een vlaai met een topping van geschaafde amandelen, suiker en wat eiwit. Ik heb de amandelen vervangen door gehakte hazelnoten. Erg Lekker! Paste prima bij de pompoensmaak.

Bodem
250 gram bloem
15 gram verse gist of 3 gram gedroogde gist
1 dl lauwwarme melk
20 gram boter
1 ei
15 gram suiker
3 gram zout

Vulling
1 pompoen
50 gr bruine basterdsuiker
3 eetlepels Golden Syrup (of honing bij gebrek aan Golden Syrup)
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
2 eieren
50 ml slagroom

Victoriatopping
175 gr gehakte hazelnoot
100 gr suiker
Beetje eiwit

Voor de bodem: Verwarm voor het deeg de melk en de gist totdat het lauwwarm is. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe hierin de rest van de ingrediënten, behalve het zout. Strooi dit op de bloem. Zout vermindert namelijk de werking van het gist. Voeg de melk toe aan de ingrediënten in het kuiltje en meng alles door elkaar. Neem steeds een beetje bloem mee totdat het een egale deegmassa is geworden. Kneed het deeg nog even door en laat het in de kom met een doek erover rijzen op een warme plek totdat het deeg in volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 45 minuten.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd ondertussen de pompoen in dikke plakken en verwijder het zachte binnenste en de zaden. Leg de plakken pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met wat olie en zout, en rooster de pompoen ongeveer 20 minuten in de oven. De pompoen is klaar wanneer hij helemaal zacht is geworden. Laat de pompoen iets afkoelen.

Wanneer het deeg voldoende is gerezen kan het worden uitgerold tot een lap. Bekleed hier een ingevette vlaaivorm mee en laat het deeg nog even ijzen totdat de bodem ietwat gezwollen is. 


Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden. Prak voor de vulling de pompoenen tot puree en meng er alle ingrediënten voor de vulling doorheen. Meng alles met een garde tot een egale massa. Giet deze op de vlaaibodem.
Meng voor de topping de suiker en gehakte hazelnoot met een beetje eiwit. Voeg steeds wat eiwit toe, net zolang tot de suiker aan de hazelnoten plakt. Verdeel dit over het pompoenmengsel en zet de vlaai dan in de oven. De vlaai moet ongeveer 25 minuten bakken. De topping moet een beetje goudgeel zijn. Laat de vlaai daarna afkoelen. Normaal moet vlaai afgekoeld worden gegeten, maar wij waren ongeduldig en proefden al toen de vlaai nog lauw was. En dat was lekker!!!

Reacties