Chocoladecheesecake met pindakaramelIk heb in de afgelopen drukke periode een voorliefde voor het bakken van cheesecakes ontwikkeld. Ze moeten wel een tijd in de oven, maar verder zijn ze niet zo moeilijk en lekker snel te maken. En vooral heel erg lekker. En vaak ook heel machtig, dus veel stukken, dus veel en vaak eetplezier!

Eerder maakt ik als eens een chocoladecheesecake met dulce de leche en zeezout en die was een tijd lang zwaar favoriet bij ons thuis en anderen die hem proefden. Maar sinds ik deze taart hebt bedacht en gebakken, is dit de nieuwe topfavoriet. De zachte vulling in combinatie met de harde pinda’s in karamel is echt onweerstaanbaar. Die topping is het enige aan deze taart dat even wat aandacht vraagt, verder is het niet zo spannend.
 
Wij houden hier niet zo van die korrelige cheesecakes. We willen een lekker smeuïg geval. Door de oven niet zo hoog te zetten en de taart daarna wel heel lang te bakken lukt het. Begin dus op tijd, want het bakken en afkoelen duurt lang en dan moet hij eigenlijk ook nog een nachtje in de koelkast om helemaal goed van structuur te worden.
 
Bodem
1 pak Verkade Crunchy koekjes
75 gram roomboter
 
Vulling
500 gram mascarpone
200 gram crème fraîche
275 gram pure chocolade, grof gehakt
200 gram suiker
4 eieren
 
Topping
100 gram zoute pinda’s in stukje gehakt
200 gram suiker
150 ml slagroom
75 gram boter 
een snuf zout
 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 24 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een velletje. 
 
Maak de koekje fijn in een keukenmachine. Smelt ondertussen de boter in een pannetje.Voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels en meng alles goed door elkaar. Doe dit mengsel in de bakvorm en druk met de achterkant van een lepel goed aan. Zet de bodem 10 minuten in de oven en laat hem daarna een beetje afkoelen. 
 
Verlaag de oventemperatuur naar 150 graden. Smelt voor de vulling de vulling de chocolade au bain-marie. Laat vervolgens iets afkoelen.
 
Doe de mascarpone en de crème fraîche samen  met de suiker in een grote kom en mix alles goed door elkaar. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix alles  nog kort door elkaar. Spatel als laatst de gesmolten chocolade erdoor. 
 
Zet de taart in de oven en bak hem gaar in 1 uur en 30 minuten. De taart zal dan nog een klein beetje wiebelig aanvoelen, maar dat is niet erg. Zet de oven uit en laat de taart in de dichte oven staan. Na een uurtje kun je de oven op een kiertje zetten. Haal de taart na nog een half uurtje uit de oven en laat hem daarna goed afkoelen. Een nachtje koelkast doet ook wonderen voor smaak en structuur. 
 
Doe voor de topping de suiker in een pan met een dikke bodem laat hem op matig vuur rustig karamelliseren. Blijf er bij, niet roeren. Je mag de pan wel wat ronddraaien om de suikermassa te verspreiden. Zorg dat de karamel niet te donker wordt en sterk gaat ruiken, dan wordt hij bitter. Nooit je vinger erin steken om te proeven, karamel is gloeiend heet. Wanneer de suiker voldoende gekaramelliseerd is, mag de slagroom worden toegevoegd. Pas op, het zal gaan spetteren. De karamel wordt in eerste instantie weer hard. Je kunt dit een beetje voorkomen, door de slagroom te verhitten voordat je het bij de karamel doet.
 
Voeg ook de boter en daarna de pinda’s toe en roer alles tot een mooie massa. Stort deze uit over de taart. Goed af laten koelen en smullen maar.

Reacties

  1. WOOOWWW ziet er zalig uit. Deze ga ik zeker eens proberen.
    Bedankt voor je recept en goede uitleg.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten