Cranberry-bakewell taart


Kerst komt eraan en daar horen cranberries bij. Wat kunnen die zuur zijn! Dan is het fijn om ze te verwerken in een taart die verder lekker zoet is. Dit recept is van Jamie Oliver. Ooit bakte ik al zijn pruimen-bakewell taart. Heel erg lekker. Ik was er niet zo zeker van of deze taart kon tippen aan die pruimentaart. Maar jawel, ook deze taart is verukkelijk! Ik denk erover om hem volgende week, als het echt kerstmis is, weer te bakken. Dat zegt genoeg, denk ik!

Bodem
500 gram bloem
250 gram koude boter
150 gram poedersuiker
2 eieren
Scheutje melk
Mespuntje zout

Cranberryjam
375 gram cranberries
1 sinaasappel, rasp en sap
150 gram suiker
1 steranijs
1/2 theelepel gemalen kaneel

Frangipane
1 vanillestokje 
300 gram gemalen amandelen
2 flinke eetlepels bloem
300 gram suiker
250 gram boter op kamertemperatuur
2 grote eieren
1 flinke scheut Cointreau

Glazuur
Sap van een halve sinaasappel
100 gram poedersuiker

Begin met de jam. Doe hiervoor alle ingrediënten in een pan en breng dit aan de kook. Voor de frangipane gebruik je het merg van één vanillestokje. Het leeg geschraapte stokje gooi ik ook in de pan voor de jam; het geeft een extra lekker smaakje. Breng alles aan de kook en laat het daarna door pruttelen totdat de cranberries uit elkaar gevallen zijn en het jam geworden is. Laat de jam daarna afkoelen.

De bodem: Meng daarvoor in een kom de boter met de suiker, de bloem en het snufje zout met een mixer totdat het mengsel lijkt op grove broodkruimels. Voeg de eieren toe en een beetje melk. Net genoeg om het tot een samenhangend deeg te maken. Rol het deeg uit tot een plak en bekleed hiermee een bakvorm van 28 cm. Jamie geeft aan één van 23 cm, maar ik snap werkelijk niet hoe hij alles in die vorm gepropt krijt. Een vorm van 28 is maar net groot genoeg voor alle vulling. Van het deeg heb je ook nog over. Dit kun je in de vriezer zeker 3 maanden bewaren of gebruiken met een andere vulling. Zet de bodem even een kwartiertje in de vriezer. Dat voorkomt dat hij straks gaat inzakken tijdens het bakken. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Haal de bodem uit de oven en leg er een vel bakpapier in. Vul de bodem met rijst, gedroogde erwten of gedroogde bonen. Deze steunvulling zorgt ervoor dat de taart zijn vorm behoudt tijdens het bakken. Zet de bodem in de voorverwarmde oven en bak hem 10 minuten. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog eens 15 minuten. Haal de bodem uit de oven en laat hem iets afkoelen.

Maak ondertussen de frangipane door alle ingrediënten in een kom door elkaar mixen totdat het smeuïg is. Verdeel de jam over de bodem en daarna de frangipane. Zet de taart weer n de oven en bak hem gaar in 55 minuten. Laat hem afkoelen. Maak van de poedersuiker en het sinaasappelsap een galzuur door steeds een beete sinaasappelsap toe te voegen. Net zolang totdat het een dik, glad papje is. Verdeel dit over de taart. Aansnijden en genieten maar!

Reacties