Carrotcake met roomkaastopping


"Zit hier wortel in? Oh echt, het smaakt toch wel lekker!"
En dat hoorde ik niet alleen van mijn kinderen, maar ook van volwassenen. Blijkbaar vinden de meeste mensen het idee van wortels in een taart te ver gaan. Maar eenmaal geproefd, kunnen ze niet anders dan toegeven dat het erg lekker is. Maken dus!

Dit recept komt uit Rutger Bakt. Aan de topping heb ik sinaasappelsap en rasp toegevoegd. Vind ik lekkerder, net iets frisser!

Cake
185 ml zonnebloemolie
280 gram bruine basterdsuiker
½ theelepel zout
Rasp van 1 sinaasappel
3 eieren
300 gram bloem
5 theelepels bakpoeder
2 theelepels kaneel
1 theelepel speculaaskruiden
300 gram wortel, schoongemaakt en geraspt
100 gram blanke rozijnen
100 gram walnoten gehakt

Topping
300 gram roomkaas
150 gram poedersuiker
Rasp van een halve sinaasappel
2 eetlepels sinaasappelsap

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
Vet een ronde vorm van 24 cm in met boter of olie en bekleed de bodem met een velletje bakpapier. Doe de zonnebloemolie, suiker, het zout en de sinaasappelrasp in een kom en klop dit gedurende 3 minuten. Doe de eieren er terwijl je mixt er één voor één bij. Stop met mixen als alles gemengd is. Doe in een andere kom de bloem, bakpoeder, kaneel en speculaaskruiden en roer het door elkaar. Spatel deze droge ingrediënten vervolgens door het oliemengsel. Spatel de geraspte wortel door het beslag. Meng als laatste de rozijnen en gehakte walnoten door het beslag. Schep alles over in een bakvorm en bak de cake gaar in 55 tot 60 minuten. Laat de cake afkoelen in de vorm.

Klop intussen de roomkaas met de peodersuiker, de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap luchtig op. Strijk het roomkaasglazuur over de afgekoelde taart. Aanvallen maar!

Reacties