Bread and butterpudding


In de winter gaat er niks boven een warm toetje. Zo’n nagerecht waar je hele huis naar gaat ruiken tijdens het bakken. Bread and butterpudding is zo’n toetje. Een echt Engels toetje, dus dan is maar één plek om te zoeken naar een recept: BBC Food. Maar daar geven ze heeel veeel recepten voor bread and butter pudding. Wat te kiezen dan?! Met krenten en kaneel, whiskey, witte chocolade? Ik zag door de bomen het bos niet meer. Dus heb ik maar gekeken wat we allemaal nog in de kast en diepvries hadden en daar iets mee gemaakt. In dit geval witte chocolade en wat diepvriesfruit. En dat was lekker!
Het brood samen met het custardmengsel wordt een verrukkelijk zachte pudding. De brokjes witte chocolade karamelliseerden in de oven en het fruit zorgde naast al dat zoet voor iets fris. We hadden ook nog een restje mascarpone in de koelkast. Met een beetje poedersuiker en wat citroensap erbij maakte dat de pudding helemaal af. Maar je kunt deze pudding ook gewoon met slagroom of créme fraîche serveren.

10 sneetjes witbrood, zonder korst
Roomboter (om het brood en de ovenschaal in te smeren)
300 ml volle melk
250 ml slagroom
100 gram suiker
3 eieren
Rasp van 1 citroen
150 gram rood diepvriesfruit (wij vonden de aardbeien verrassend lekker)
150 gram witte chocolade, in stukje gehakt

Verwarm de oven voor op 180 graden en beboter een ovenschaal van 20cm bij 25cm. Snijd de sneetjes brood doormidden in driehoeken of rechthoeken, wat je maar mooi vindt. Beboter alle sneetjes brood met boter en leg ze dakpansgewijs in de ovenschaal. Verdeel er het bevroren diepvriesfruit en de stukjes witte chocolade over. Probeer eventueel wat fruit en chocolade tussen de sneetjes brood te drukken. Doe de melk, slagroom suiker en eieren in een kom. Rasp er de citroen boven en meng alles goed door elkaar. Schenk dit mengsel over het brood en zet het in de oven. De pudding moet zeker 45 minuten bakken of tot de bovenkant goudbruin is. Serveer de pudding daarna met wat mascarpone, slagroom of créme fraîche en iedereen is gelukkig!

Reacties