Madeleines met appel en kaneelsuiker


Madeleines zijn kleine, klassiek Franse cakejes. Appel–kaneel is een klassieke combinatie. Eigenlijk weet je dan al dat het lekker is. En toch waren deze cakejes niet zomaar lekker. Ze waren verbluffend lekker. En toch weer een beetje anders dan verwacht. Dat komt misschien doordat de appel niet in stukjes is meegebakken maar in de vorm van compote als vulling in de cakejes is verwerkt. De madeleines zijn na het bakken door de kaneelsuiker gehaald en dat maakt het helemaal af. Jammer dat één zo’n cakeje in twee happen weg is.

Dit recept is goed voor zo'n twee bakplaten, in totaal 24 madeleines. En geloof me, die zijn echt zo op!

2 appels
Klein beetje water
Klontje boter
1 eetlepel suiker

3 eieren
100 gram fijne suiker
100 gram bloem + extra voor het bestuiven van de bakvorm
1 theelepel bakpoeder
100 gram gesmolten boter
1 eetlepel honing

90 gram suiker
1 eetlepel kaneel

Begin met de appelcompote. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Doe ze in een pannetje met de suiker, boter en een klein beetje water. Stoof de appels op middelhoog vuur gaar. Prak ze met een vork een beetje fijn en laat ze dan afkoelen.

Vet dan een madeleinebakvorm in met wat gesmolten boter en laat de boter hard worden. Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe de eieren en suiker in een kom en mix op de hoogste stand tot het mengsel dik en bleekgeel is. Spatel vervolgens de bloem vermengd met bakpoeder er voorzichtig door. Als laatste kunnen de gesmolten boter en de honing erdoor. Laat het mengsel 15 minuten afkoelen en dik worden in de koelkast.

Vul dan de vormpjes voor één derde met beslag. Doe hier een flinke theelepel appelcompote op en vul de vormpjes met nog een beetje beslag. De madeleines rijzen flink tijdens het bakken, maak de vormpjes dus niet te vol. Bak de madeleines 10 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudgeel zijn.

Laat de madeleines goed afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt, anders komen ze niet goed los. Meng de suiker met de kaneel en roer alles goed door elkaar. Wentel de madeleines door de kaneelsuiker en je hebt en heerlijk hapje!

Reacties